Problém vcítění v kontextu filosofie Edity Steinové - Štorkánová, Radka (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce si klade za cíl vnořit se hlouběji do rané filosofické tvorby Edity Steinové a to především s přihlédnutím na její disertační práci K problému vcítění. Tu obhájila roku 1916 u Edmunda Husserla a jejím hlavním přínosem je otevření otázky po možnosti zprostředkování poznání světa mezi subjekty navzájem. Ve své prvotině se Steinová zaměřuje na samotný akt vcítění, konstituci psychofyzického individua a ptá se po jejich podmínkách a po možnostech vciťování a našeho vlastního sebe-pojetí. Práce bude sledovat podrobně linku jejího uvažování a pokusí se uceleně a v kontextu uchopit její přínos k tématům, jako je intersubjektivita a konstituce našeho já a prožívání, na hranici fenomenologické metody. Stranou nezůstanou ani přidružené otázky, včetně problémů spojených s otázkou vcítění.
Empathy in the Context of Edith Stein's Philosophy
Keywords: vcítění; intersubjektivita; já; druhý; Edita Steinová; konstituce psychofyzického individua; fenomenologie; empathy; intersubjectivity; self; other; Edith Stein; constitution of a psychophysical individual; phenomenology