Monitoring kouření cigaret u dětí staršího školního věku - Králová, Martina (Jihočeská univerzita, 2007)
Ač výsledky výzkumu poukázaly na pozitivní trend v prevalenci pravidelného kuřáctví dětí na Kolínsku, zůstává kouření dětí a dospívajících velkým společenským problémem, který je třeba řešit. Výzkum prokázal, že negativní zkušenosti s cigaretou a jejich odporná chuť mají odpuzující účinek Velkou roli zde mají i rodiče dětí a dospívajících. Především oni by si měli uvědomovat, že jsou pro své děti vzorem a že mohou ovlivnit zdraví a budoucí život svých dětí. Protože povědomí o škodlivém účinku kouření na zdraví člověka a o zkracování lidského života, vede děti ke kuřácké abstinenci, měly by především školy toto povědomí v dětech neustále udržovat.
Monitoring of cigarette smoking in older school-aged children
Keywords: dítě; kouření; monitoring; prevence; závislost; child; smoking; monitoring; prevention; addiction