Business modely podniků ve vybraném odvětví - Poláková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá tvorbou business modelů v odvětví knih. Práce seznamuje čtenáře s pojmy jako je podnik, podnikatel, konkurenční výhoda a podnikatelský plán. Je zde popsán business model, jeho prvky a druhy business modelů. Práce se zabývá business modely v odvětví knih, z něhož bylo vybráno 16 knihkupectví a nakladatelství. Cílem je zhodnocení business modelů v odvětví knih a návrh doporučení pro nový podnik. Tento cíl byl rozdělen na 3 další cíle. Prvním dílčím cílem byla tvorba business modelů sledovaných podniků. Druhým dílčím cílem bylo zhodnocení business modelů, v němž byly zkoumány slabé a silné stránky, jež vyplynuly z vytvořených business modelů a posledním dílčím cílem bylo navržení doporučení pro nový podnik, který chce vstoupit do daného odvětví. Tato doporučení plynula ze zjištění slabých stránek stávajících podniků.
Enterprises business models in selected industry
Keywords: Podnik; business model; nakladatelství; knihkupectví; silné stránky; slabé stránky; Business; business model; bookshops; publishing houses; strengths; weaknesses