Význam sdružení Revma liga pro nemocné - Perglerová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2011)
Význam sdružení Revma liga pro nemocné Téma této bakalářské práce zní Význam sdružení Revma liga pro nemocné. V první polovině teoretické části je vymezen obor revmatologie, jsou zde popsána dvě onemocnění, která se nejčastěji vyskytují u členů sdružení RL, a to revmatoidní artritida a osteortróza. Druhá polovina teoretické části je zaměřena na samotné sdružení Revma liga, jeho historii, strukturu a oblasti působnosti v České republice. Empirická část práce se soustředila na naplnění cílů, kterými bylo poukázat na význam sdružení Revma liga pro pacienty s revmatismem a zjistit přínos členství ve sdružení Revma liga pro pacienty s revmatismem. K získávání potřebných informací a naplnění cílů bylo použito kvalitativní šetření. Pro výzkumné šetření byla využita metoda dotazování technikou nestandardizovaného rozhovoru. Výzkumným souborem bylo osm členek sdružení Revma liga, přičemž čtyři respondentky navštěvují pobočku v Praze a čtyři respondentky pobočku v Českých Budějovicích. Na základě výzkumného šetření bylo zjištěno, že členství ve sdružení Revma liga hraje v životě členů velkou roli a má pro ně velký význam, který sami cítí. Za největší přínos členství ve sdružení Revma liga samotní členové vnímají psychickou podporu, rehabilitaci a získávání potřebných informací. Jako největší pomoc sdružení Revma liga vnímají členové poskytování dostatku informací o pomůckách, operacích, léčbě a výhodách, které jim usnadňují každodenní život. Bylo zjištěno, že členství ve sdružení Revma liga přináší jeho členům radost, pomoc, podporu a nová přátelství.
Importance of association Screw League for patients
Keywords: pacient; podpora; přínos; revmatické onemocnění; Revma liga; sestra; spolupráce; patient; backing; boon; rheumatic disease; Revma liga; nurse; cooperation