Projekt neziskové organizace zajišťující sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi - Garaiová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
V teoretické části diplomové práce jsem popsala témata, která se vztahují k názvu práce a vytvořila tak ucelený přehled věnující se terénní sociální práci s rodinou. Prvním cílem práce bylo zjistit, jaké mají vybrané nestátní neziskové organizace zkušenosti s poskytováním sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi. K dosažení tohoto cíle byl využit kvalitativní výzkum, metoda dotazování a technika polostandardizovaný rozhovor. Stejného druhu, metod a technik výzkumu bylo využito k dosažení druhého cíle, který byl - zmapovat stav v poskytování sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi realizujících sanaci rodin v Jihočeském kraji. Uskutečnila jsem dva druhy rozhovorů, jeden v neziskových organizacích a druhý s pracovnicemi OSPOD v Českých Budějovicích. Cíle byly naplněny. Na základě zjištěných dat jsem formulovala závěry. Výzkum ukázal, že zkušenosti organizací poskytujících sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi se shodují. Zaměstnanci nestátních neziskových organizací uváděli, že fungování organizace je zdařilé a daří se jim plnit poslání a cíle. Pracovnice OSPOD se v rozhovorech shodovaly v tvrzení, že jim tento druh práce s rodinou přijde přínosný a byly by otevřené spolupráci s takovou organizací, což je důležitý aspekt pro organizaci. Stav poskytování sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi v Jihočeském kraji není nedostatečný, ovšem plně pokryt také není. Chybí zde organizace, která by se věnovala pouze sanaci rodin, obzvláště v pohraničních pásmech kraje. Rozhovory napomohly k vytvoření návrhu projektu nestátní neziskové organizace, na jehož základě by se mohly realizovat sociálně aktivizační služby (terénní forma) pro rodiny s dětmi v Jihočeském kraji (dle zákona č. 108/ 2006 Sb. o sociálních službách). Projekt je tak praktickým výstupem práce a může být využit k založení organizace věnující se sanaci rodin v Jihočeském kraji. Projekt a jeho realizace předpokládá kvalifikované odborníky na tuto problematiku. Pokud by se projekt realizoval, rozšířil by se tak počet sociálně aktivizačních služeb v Jihočeském kraji a založila by se jediná organizace věnující se pouze sanaci rodin.
Project of a non-profit organisation providing social-active service for families with children
Keywords: Rodina; Sociální práce s rodinou; Sociální sluţby; Sociálně aktivizační sluţby pro rodiny s dětmi; Sanace rodiny; Nestátní neziskové organizace; Projekt; Family; Social work with family; Social service; Social-active service for families with children; Rehabilitation of families; Non-public and non-profit organisation; Project