Návrh 5 km dlouhého úseku cyklostezky mezi Folmavou a Horšovským Týnem. - Šleisová, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem mé diplomové práce bylo navrhnout 2 varianty úseku 5 km dlouhé cyklostezky mezi Folmavou a Horšovským Týnem. Tyto úseky jsem vymezila mezi obcí Dolní Folmava a rekreačním střediskem Babylon. K podrobnému zpracování byla na základě alternativního řešení vybrána Variantu 1. Navrhovaná cyklostezka je vedena po stávající polní a lesních cestách a účelové komunikaci tak, aby nedocházelo k bezcílnému kácení stromů a k rozsáhlým stavebním pracím. Při navrhování jsem vycházela hlavně z TP 179 - Navrhování komunikací pro cyklisty a dalších souvisejících předpisů. Při směrovém a výškovém řešení jsem postupovala tak, aby trasa co nejvíce kopírovala průběh stávajících komunikací. Šířkové uspořádání komunikací jsem zanechala, avšak konstrukční uspořádání jsem, vzhledem k bezpečnosti a plynulosti jízdy, pozměnila. Pro vytvoření vhodného krytu byla vybrána technologie společnosti LesoPol s.r.o. s použitím minerální příměsi Glorit, která oproti stávajícím technologiím disponuje celou řadou výhod. Na základě těchto skutečností jsem vypracovala projektovou dokumentaci k ohlášení výstavby pozemní komunikace. V trase bylo navrženo piknikové a odpočinková místa, dopravní značení a případná možnost napojení na již existující stezku pro pěší a cyklisty. Dále byla provedena analýza stávající cyklistické dopravní situace, včetně zmapování cílů a zdrojů cyklistické dopravy v regionu. V rámci vyřešení majetkoprávních vztahů jsem vypsala pozemky zasažené stavbou cyklostezky. Také jsem v práci zhodnotila funkčnost jednotlivých technických objektů (propustků, mostků) a u některých poukázala na potřebu jejich obnovy. Při vypracování jsem vycházela z celonárodních a regionálních koncepcí cykloturistiky.
Make a design of 5 km long cycling road between Folmava a Hrošovský Týn
Keywords: cyklostezka; návrh; projektová dokumentace; cycling road; design; project dokumentation