MMěření emisí tuhých znečišťujících látek v intenzivních chovech drůbeže - Šonka, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
V zemědělství vzniká velká řada látek kontaminujících vzduch, jež mají vliv na životní prostředí. Jedním z velkých producentů kontaminujících látek jsou velkochovy drůbeže. Těmito látkami lze nazývat oxid uhličitý, oxid uhelnatý, amoniak, sirovodík a prach. Cílem bakalářské práce bylo zjistit hodnotu koncentrace prachových částic PM10 v chovu drůbeže. Tyto částice mohou poškodit zdraví nejen zvířat, ale i pracovnímu personálu, protože vzhledem ke své povaze mají možnost dostávat se až za hrtan dýchacího ústrojí. Měření probíhalo ve velkochovu masné drůbeže v Sudoměřicích u Bechyně, podle platné metodiky měření emisí prachových částic v chovech drůbeže k integrované prevenci a omezení znečištění. K vlastnímu měření byl použit přístroj DUST TRAK 8530 II. Výsledné hodnoty byly porovnány s hodnotami, které jsou uvedeny v tabulce 5.15 na 157 stránce dokumentu Final TWG meeting for review of the IRPP BREF.
Measuring emissions of solid pollutants in intensive poultry farms
Keywords: chov; drůbež; prachové částice; PM10; BAT; breeding; poultry; dust; PM10; BAT