Vzdělávací oblast Člověk a svět práce na 2. stupni základní školy - Vladyková, Iva (Jihočeská univerzita, 2008)
Metodika navržená v diplomové práci představuje návrh výuky tří tématických okruhů, jmenovitě Design a konstruování, Svět práce, Provoz a údržba domácnosti vzdělávacího oboru Člověk a svět práce. Proces začíná srovnáním Vzdělávacího programu Základní škola se vzdělávací oblastí Člověk a svět práce v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání. Pokračuje návrhem metod, stanovením forem výuky a jejich promítnutím do výukového plánu. Proces rovněž zahrnuje návrh metodiky výuky tématického okruhu Design a konstruování a návrh, jak zatraktivnit výuku tématických okruhů Svět práce rovněž tak Provoz a údržba domácnosti. Obsahuje praktické ověření části tohoto návrhu vzdělávacího programu pro vzdělávací oblast Člověk a svět práce na základní škole. Metodika poskytuje návod, jak seznámit žáky s technickými materiály i tehdy pokud škola není vybavena dílnami.
Educational area of Man and world of work at secondary schools
Keywords: Design a konstruování; Svět práce; Provoz a údržba domácnosti; metodika; Design a designing; World of work; Activity and maintenance of housekeeping; methodology