Stáří a volný čas seniorů v domovech důchodců - Churáčková, Zita (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá vysvětlením základních pojmů týkajících se stáří, fenoménem stáří a jeho změnami, jež jej doprovázejí. Těžištěm práce jsou ústavní zařízení pro seniory, konkrétně domovy důchodců. Zvolila jsem tři domovy důchodců v Českých Budějovicích - Domov důchodců Máj, Hvízdal a Dobrá Voda, jež charakterizuji, jejich nabídku volnočasových aktivit a srovnání. Dále uvádím návrhy, jak lize trávit vhodně ve stáří volný čas; aktivity, které je možné provozovat. Práce obsahuje ilustrativní průzkum prováděný s klienty ve formě čtených dotazníků v uvedených zařízeních. Každé z nich je trochu odlišné, nabídka volnočasových aktivit je však v mnohém podobná. Mnoho z toho, jak vypadá náplň volného času klientů těchto zařízení, závisí na ochotě personálu. Specializovaný pracovník na volný čas není zaměstnán ani v jednom ze zařízení. O volný čas se většinově starají sociální pracovníci.
The Old Age and the Leisure Time of Seniors in the Retirement Homes
Keywords: stáří a nejrůznější pohledy na stáří; stáří a životní změny; stáří a volný čas; domovy důchodců; vhodné využívání volného času ve stáří; další vhodné aktivity; the old age and the various views on the problems and life changes at this stage; old age and leisure time; appropriate solutions of making use of leisure time; other suitable activities for the elderly