Prevence sociálních aspektů nemoci - Šamánek, Petr (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem bakalářské práce bylo z dostupných informací vyhledat a popsat vztah mezi počty rozdaných injekčních setů v rámci výměnných programů pro narkomany a incidencí virových hepatitid typu B a C. Dále zhodnotit poptávku po výměnném programu. V teoretické části práce jsou popsána základní témata spojená s přenosem infekčních chorob u narkomanů, dále se v této části zabývám sociálními aspekty drogové závislosti a užíváním drog jako sociálním aspektem případného vzniku dalších nemocí. V praktické části se zabývám sekundární analýzou dat získaných z Výročních zpráv referátu drogové epidemiologie Hygienické stanice hl. města Prahy, která čtvrtletně shromažďuje potřebné informace z celého území České republiky. V této části vyhodnocuji zpracovaná data a pomocí grafů poukazuji na zjištěné skutečnosti. Na začátku této části je umístěna úvodní tabulka se všemi údaji, které byly použity pro získání výsledků. Výzkum byl zaměřen na Jihočeský a Ústecký kraj a byly sledovány údaje z posledních pěti let, tedy od roku 2005 do roku 2009. Demografické údaje o těchto krajích jsem převzal od Českého statistického úřadu. Bylo zjištěno, že hypotéza předvídající pokles výskytu virových hepatitid B a C závislý na počtu rozdaných injekčních setů ve výměnných programech nelze potvrdit. Dále bylo zjištěno, že celorepubliková distribuce injekčních setů ve sledovaném období rostla, avšak v Jednom ze dvou zkoumaných krajů byl zaznamenán mezi roky 2008 a 2009 mírný pokles a to v kraji Ústeckém. Celkově by se ale tato tendence ve sledovaném období dala označit spíše za vzestupnou.
Prevention of social aspects of an ilness
Keywords: prevence; drogová závislost; výměnný program; virová hepatitida B; virová hepatitida C; prevention; drug addiction; needle exchange programme; B type hepatitis; C type hepatitis