Analýza a možnosti terapie posturálních funkcí u hokejové přípravky - Netoličková, Nela (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se věnuje možnostem terapie posturálních funkcí u hokejové přípravky. Cílem práce je analýza možných posturálních deviací a jejich prevence v již brzkém věku a nalezení kombinace fyzioterapeutických metod pro hokejovou přípravku. S přihlédnutím k věku cílové skupiny je cvičební jednotka sestavena především jako preventivní prostředek. Lední hokej patří mezi sporty, u kterých je typická jednostranná zátěž, což při vystavení této zátěži již od útlého věku může vést k vadnému držení těla a svalovým dysbalancím. Hokejová přípravka je otevřená dětem od 4 do 12 let. Musíme tedy počítat s růstem a dalším vývojem těchto dětí, který může být ovlivněn, pokud není kladen důraz na kompenzaci a prevenci. Cílem práce je popsání problematiky týkající se posturálních funkcí u dětí na úrovni hokejové přípravky. Dalším cílem práce je sestavit kombinaci metod a konceptů k prevenci u těchto dětí. Teoretická část bakalářské práce se věnuje lednímu hokeji jako sportu, svalovým dysbalancím spojeným s tímto sportem a fyzioterapeutickým postupům, které je možné zahrnout do tréninku. Teoretická část slouží jako podklad pro část praktickou. V praktické části je zpracován výzkum, který probíhal po dobu deseti týdnů s ledními hokejisty z SK Horácká Slavia Třebíč. Zahrnuje vstupní kineziologický rozbor, cvičební jednotku (posilovací a protahovací), výstupní kineziologický rozbor a dotazník vyplněný ke konci výzkumu. Kontrolní setkání a terapie probíhaly dle možností probandů každý týden. Z výsledků můžeme vyvodit, že především strečink, ale i posilování má pozitivní dopad na posturu zúčastněných chlapců. Došlo ke kompenzaci některých dysbalancí a aktivaci hlubokého stabilizačního systému. Práce je vhodná k nahlédnutí fyzioterapeutům se zájmem o sportovní problematiku, hokejovým trenérům, hokejovým hráčům nebo široké veřejnosti.
Analysis and possibilities of therapy of postural functions in young hockey players
Keywords: posturální funkce; kompenzační cvičení; lední hokej; hokejová přípravka; Postural function; compensatory exercises; ice hockey; prep ice hockey