Analýza účinnosti jógových programů pro seniory v ČOS\\ - Holá, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
V předložené práci ověřuji význam a realizovatelnost revitalizačního programu pomocí jógových cvičení, který je aplikován na seniorskou skupinu navštěvující organizaci Sokol. V teoretické části se zabývám problematikou seniorského věku a obtížemi s ním souvisejícími. Teoretická část se vztahuje k pohybové aktivitě, dále k životosprávě, ale také k ženské a mužské problematice v období klimakteria. Praktická část práce předkládá obsahově zpracovaný intervenční program, skládající se z jógových cviků, který byl aplikován u třicetičlenného souboru cvičenců. Skupina seniorů od padesáti do sedmdesáti šesti let pochází z Českých Budějovic a okolí. Intervenční program probíhal od 4.1. 2010 do 31.3. 2010. V tomto období se uskutečnilo 12 devadesát minut trvajících praktických lekcí, při kterých jsem cvičila se seniory jednoduchá jógová cvičení. Využila jsem prostorů tělocvičny Sokola v Českých Budějovicích. Před zahájením a po ukončení programu byli senioři podrobeni testování pomocí postojových dotazníků, individuálně řízených rozhovorů, pozorování a pohybového testu. V závěru práce jsou zdokumentovány výsledky, které byly získány porovnáním vyhodnocených výsledků z dotazníku, individuálně řízených rozhovorů a pozorování. Byly zjištěny pozitivní změny v postojích k pohybové aktivitě a zdravému životnímu stylu. Na závěr lze říci, že jógový program je vhodný pro cvičení v ČOS.
Efficacy Analysis of Yoga Programs for Seniors in Czech Sokol Organization\\
Keywords: revitalizační program; jógové cviky; senioři; klimakterium; životospráva; intervenční program; zdraví seniorů; Sokol; revitalising programme; yoga exercises; seniors; change of life; regimen; intervention programme; health of seniors; Sokol