Vliv běžeckého lyžování na posturu dětí z pohledu fyzioterapie - Váchová, Klára (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářské práce se zabývá vlivem běžeckého lyžování na posturu dětí ve starším školním věku. V případě poruchy postury dítěte, může docházet ke špatné technice běhu na lyžích, a to může mít negativní vlivy na pohybový aparát člověka, nebo může vést ke zhoršení původní poruchy. Prvním cílem práce bylo popsat jaký vliv má běžecké lyžování na posturu dětí. Druhým cílem bylo ovlivnit kvalitu postury u probandů cíleně navrženou fyzioterapií. Práce je rozdělena na 2 části. V teoretické části je popsána postura a její poruchy. Dále je zde specifikována věková kategorie zkoumaného souboru a vhodná pohybová aktivita v tomto věku, následuje kapitola ohledně běžeckého lyžování a jednotlivých technik. Praktická část, je zpracována formou kvalitativního výzkumu a obsahuje vyšetření 5 probandů ve věku 13 let. Na základě vstupního vyšetření byla probandům navržena téměř shodná terapie, která trvala po dobu 3 měsíců a proběhla v rámci 8 terapeutických setkání. Následně bylo provedeno výstupní vyšetření. V závěru práce jsou popsány výsledky, které vycházejí z praktické části práce. A je zde zhodnocena úspěšnost cíleně navržené terapie. Tuto práci lze využít pro účely vhledu do problematiky spojenou s běžeckým lyžováním dětí ve starším školním věku. Práce by mohla posloužit jako studijní materiál pro praxi fyzioterapeuta, sportovní trenéry běžeckého lyžování nebo jako edukační materiál pro vybranou skupinu osob věnující se běžeckému lyžování.
The influence of cross-country skiing on the posture of children from the psysiotherapeutic view
Keywords: běžecké lyžování; postura; starší školní věk; fyzioterapie; cross-country skiing; posture; middle childhood (school age); physiotherapy