Vývoj dávek nemocenského pojištění a jeho vliv na výsledek hospodaření firmy - Lieblová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce je zaměřena na vývoj dávek nemocenského pojištění v rámci systému sociálního zabezpečení v České republice. Jehož cílem je zabezpečit člověka pro případ budoucí sociální události, která může být předvídatelná (stáří) nebo nepředvídatelná (invalidita, pohřeb, nemoc, ovdovění apod.), a zabránit vzniku chudoby nebo jejím nejhorším následkům. Diplomová práce stručně popisuje systém sociálního zabezpečení. Podrobněji je zaměřena na nemocenské pojištění, dávky nemocenského pojištění a jejich vývoj. Dále obsahuje charakteristiku vybraného podnikatelského subjektu a analýzu nákladů vybrané firmy spojených se zaměstnáváním pracovníků a s jejich nepřítomností v práci, s nimiž je spojena výplata dávek nemocenského pojištění. V neposlední řadě obsahuje identifikaci přímých a nepřímých nákladů spojených s dávkami nemocenského pojištění a jejich vliv na výsledek hospodaření vybraného podnikatelského subjektu. V závěru popisuje vliv výplaty dávek nemocenského pojištění na výsledek hospodaření firmy včetně negativních i pozitivních dopadů.
Development of sickness insurance and its impact on profit company
Keywords: Sociální zabezpečení; sociální pojištění; nemocenské pojištění; dávky nemocenského pojištění; nemocenské; osobní náklady; výsledek hospodaření; náhrada mzdy; pojistné na sociální pojištění.; Social security; social insurance; health insurance; sickness insurance; sick leave; personal expenses; profit; wage compensation; premiums for social insurance.