Pojetí substance u Johna Locka - Podpěra, Michal (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zabývá pojetím substance u Johna Locka, protože se domníváme, že tímto filozofem začíná proces odstraňování substance z filozofického myšlení. Proto je v úvodní kapitole nastíněno, jak byla substance vnímána v různých historických obdobích, kdy je vidět, že pohled na ní se v dějinách proměňoval. Je popsána Lockova gnozeologie, samozřejmě se zaměřením na substanci. Je popsáno s čím novým Locke přišel a zároveň jsou uvedeny rozpory, které vznikají jeho přístupem k problematice substance. Další kapitola porovnává jeho pojetí a pojetí Aristotela, a to v mnoha oblastech, které se alespoň vzdáleně dotýkají problematiky substance. Jsou také připomenuty filozofické myšlenky, navazující na Locka přímo či nepřímo, především v jeho pojetí nahého substrátu. Jsou ovšem připomenuti i nejdůležitější pokračovatelé anglického empirismu George Berkeley a David Hume, a je popsáno jakým způsobem pokračovali v myšlenkách Johna Locka, a samozřejmě i tím čím ho kritizovali. Jako hlavní tehdejší kritici jsou uvedeni John Sergeant a Gottfried Wilhelm Leibniz. Na závěr je poznání substance představeno u Francisca Suáreze, který tento problém řešil jinak, ale v mnohých myšlenkách se s Lockem shodoval.
The concept of substance in John Locke
Keywords: John Locke; substance; idea; objektivní; subjektivní; substrát; Aristotelés; novověká filozofie; esence; skepticismus; skutečnost; John Locke; substance; idea; objective; subjective; substrate; Aristotle; modern philosophy; essence; skepticism; reality