Obchod, ochrana přírodních populací a důvody užívání psychoaktivních kaktusů - Škrnová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této práce je zpracovat důvody a objem obchodu s psychoaktivními rostlinami z čeledi Cactaceae v posledních desetiletích pro účely pěstování i ke změněným stavům člověka v ČR, zjistit původ, diskutovat důvody ohrožení přírodních populací druhů vzhledem k tomu, že všechny figurují na seznamu CITES. Dalším cílem je analyzovat přínosy versus rizika pro moderního člověka ke změněným stavům vědomí. Nástrojem k získání dat byly databáze a dotazníky pro pěstitele a osoby se zkušenostmi s požíváním studovaných druhů.
Trade, protection of natural populations and reasons for using psychoactive cacti
Keywords: CITES; obchodování; čeleď Cactaceae; psychoaktivní látky; meskalin; Lophophora williamsii; Trichocereus pachanoi; CITES; trading; family Cactaceae; psychoactive substances; mescaline; Lophophora williamsii; Trichocereus pachanoi