Závazkové vztahy vznikající ubytováním a souvisejícími službami - Kokštejnová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce se věnuje tématu ''Závazkové vztahy vznikající ubytováním a souvisejícími službami''. Jedná se o typ závazkových vztahů, které lze posuzovat podle Občanského nebo Obchodního zákoníku. Důležitější je v tomto případě smlouva o ubytování, která je upravena v zákoně č. 40/1964 Sb. §754 - 759 Občanského zákoníku. Jedná se o nejdůležitější typ závazkového vztahu, který bude předmětem analyzování a zkoumání. Během vypracování jsem získala několik typů smlouvy o ubytování, které jsem porovnávala s platnou právní úpravou. V dalších bodech jsem porovnávala ubytovací řády, všeobecné podmínky a ceníky ubytování, které mohou být součástí ubytovací smlouvy a jsou při sjednávání ubytování důležité. Důležitým bodem bylo srovnání sjednání ubytování individuálně nebo přes zprostředkovatele a zároveň porovnání s vybraným státem v rámci Evropské unie. Dílčím cílem bylo analyzování jednotlivých služeb souvisejících s ubytováním, které hrají též důležitou roli při celkovém dojmu klienta. Mohou být jedním z faktorů ovlivňujících výběr klienta. Jedná se především o služby stravovací, ale i dopravní, informační, zprostředkovatelské, kulturní, sportovní a různé další.
Commitment relations rising from providing accommodation and related services
Keywords: závazek; závazkový vztah; služba; ubytovácí služby; smlouva o ubytování; Commitment; commitment relations; service; accommodation services; agreement for accommodation