Informovanost o službě tísňové péče na území Prachaticka. - Ambrozková, Edita (Jihočeská univerzita, 2019)
Ve své diplomové práci jsem chtěla zjistit, jaká je míra informovanosti o službě tísňové péče v územně správním obvodu ORP Prachatice. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá samotnou službou tísňové péče, problematikou stárnutí, potřebami a kvalitou života seniorů. V kvalitativní části výzkumu byla použita metoda dotazování prostřednictvím techniky polostrukturovaného rozhovoru. Analýza dat byla provedena metodou zakotvené teorie. Rozhovory byly uskutečněny s deseti informanty. Výzkumný soubor se stával ze starostů obcí či odpovědných pracovníků obecních úřadů.Z kvantitativního výzkumu vyplynulo, že respondenti mají znalosti v oblasti sociálních služeb, ale samotnou službu tísňové péče zná pouze 25 % dotazovaných respondentů. Z uskutečněných rozhovorů taktéž vyplynulo, že většina informantů má povědomí o dostupných sociálních službách poskytovaných v rámci ORP Prachatice, ale konkrétní službu tísňové péče zná minimum informantů. Zjištěné informace mohou být přínosné nejen pro studenty Zdravotně sociální fakulty, ale mohou přispět k informovanosti široké veřejnosti, případně mohou být využity v rámci komunitního plánování v jednotlivých obcích v ORP Prachatice.
Foreknowledge about service of telecare in area of Prachatice.
Keywords: tísňová péče; stárnutí; senioři; sociální služby; obec; informovanost; emergency service; aging; senior-age citizens; social services; municipality; awareness