Porovnání informovanosti studentů Zdravotně sociální fakulty a studentů ostatních fakult Jihočeské univerzity o intoxikaci metylalkoholem - Adámková, Hana (Jihočeská univerzita, 2014)
Metylalkohol představuje pro lidské společenství problém již od roku 1896, kdy byla vynalezena účinná a levná metoda jeho očištění. Hned na počátku dvacátého století proběhla vlna masových otrav (46). I přesto poznatky z těchto událostí nezabránily dalším a dalším epidemiím a to ani té z roku 2012 v České republice, jež čítá již přes 40 obětí na životech (45). Důvod, proč jsem se zaměřila na studenty zdravotnických oborů je prostý. Budoucí pracovníci v sociálních a zdravotnických službách by měli mít dostatečné informace o této problematice a umět nést zodpovědnost za své zdraví i za zdraví ostatních lidí. Také by mělo být jejich úmyslem předávat tyto informace široké veřejnosti a vykonávat tak primární prevenci. Důležité je také, aby věděli jak se zachovat, pokud taková situace nastane. Teoretická část mé práce se zabývá popisem metylalkoholu, jeho vlastnostmi a hlavně toxicitou. Podrobně pak zkoumá intoxikaci touto látkou, klade důraz jak na příznaky a následky, tak na první pomoc a léčbu intoxikace. Dále přibližuje průběh epidemie otrav metanolem v České republice v roce 2012 a úkoly, jež v této problematice hrají hygienické stanice a jiné orgány ochrany veřejného zdraví, jakožto i Ministerstvo zdravotnictví. V praktické části jsou vyhodnoceny výsledky dotazníkového šetření, které bylo zaměřeno na informovanost studentů Jihočeské univerzity o všeobecném povědomí o problematice metylalkoholu. Pro kvantitativní výzkum byl použit dotazník s dvaceti třemi otázkami, který byl rozdán mezi 240 respondentů. Polovina respondentů byla studenty Zdravotně sociální fakulty a druhá polovina pocházela z řad studentů ostatních fakult Jihočeské univerzity. Dotazníků se navrátilo celkem 220. Z toho 111 ze Zdravotně sociální fakulty a 109 z ostatních fakult. Návratnost tedy byla 93% ze Zdravotně sociální fakulty a 91% z ostatních fakult. Celková návratnost čítala 92%. Cílem mé práce bylo zjistit, zdali se studenti zajímají o tuto problematiku a jestli existují statisticky významné rozdíly v míře informovanosti mezi studenty Zdravotně sociální fakulty a studenty ostatních nezdravotnických fakult Jihočeské univerzity. Zaměřuji se jak na vědomosti studentů, tak na jejich uvědomělost a zodpovědnost za své zdraví. Také v otázkách zjišťuji jejich názory na kauzu metanol v České republice. Většina respondentů se domnívá, že tato kauza doposud uzavřená není. Také mezi studenty panují velké obavy z neoznačeného alkoholu. Přesto se mezi respondenty našli studenti, kteří si žádné obavy nepřipouštějí a neoznačený alkohol konzumují i navzdory ohrožení vlastního zdraví. Hypotézy, jež jsem si pro tuto práci stanovila byly dvě. První hypotéza zní: "Studenti Zdravotně sociální fakulty jsou informováni o intoxikaci metanolem." Druhá hypotéza je: "Studenti Zdravotně sociální fakulty jsou informovanější o intoxikaci metylalkoholem." Odráží se v nich mé zaměření na studenty zdravotnických oborů. Obě byly testovány statistickou metodou a to Studentovým T-testem z výsledků dotazníkového šetření. První hypotéza byla tímto testem potvrzena. Studenti Zdravotně sociální fakulty jsou informováni o problematice intoxikace metylalkoholem. Oproti tomu druhá hypotéza potvrzena nebyla. Studenti Zdravotně sociální fakulty nemají větší míru znalostí, než studenti ostatních fakult Jihočeské univerzity. Rozdíly mezi oběma porovnávanými skupinami jsou jen nepatrné. Na základě těchto poznatků lze tvrdit, že ačkoliv by podle mého názoru měli být studenti Zdravotně sociální fakulty informováni o intoxikaci metylalkoholem lépe z důvodu zdravotnického zaměření jejich studia, není tomu tak. Proto jsem vytvořila leták, jako výstup z mé práce, který umístím do prostor Zdravotně sociální fakulty a přispěji tak ke zvýšení míry informovanosti jejích studentů o intoxikaci metylalkoholem.
Comparing awareness students of Faculty of Health and Social Studies with students of the others Faculties University of South Bohemia in České Budějovice about methyl alcohol intoxication.
Keywords: Metylalkohol; Intoxikace; Informovanost; Kauza metanol; Neoznačený alkohol; Methyl alcohol; Intoxication; Awareness; Case of methanol; Unlabeled alcohol