Činnost složek integrovaného záchranného systému na místech silničních dopravních nehod se zaměřením na úlohu a úkoly Policie České republiky. - Bláhovec, Václav (Jihočeská univerzita, 2012)
Na rychlém a profesionálním postupu složek integrovaného záchranného systému na místech silničních dopravních nehod, závisí v prvé řadě záchrana lidských životů a zdraví osob, poté záchrana majetku a životního prostředí. Pokud dojde k silniční dopravní nehodě, která svým rozsahem a charakterem vyžaduje zásah složek integrovaného záchranného systému, jednotlivé zasahující subjekty provádí svou činnost tak, aby zmírnily nebo eliminovaly následky těchto mimořádných událostí nejen pro jednotlivce, ale i pro širší okolí této události. Cílem práce je provést analýzu úkolů složek integrovaného záchranného systému a Policie České republiky v jejím rámci, na místech silničních dopravních nehod a shrnout teoretické přístupy k dané problematice s odkazy na platné právní normy. Teoretická část práce se zabývá vývojem nehodovosti v České republice, vymezuje pojem dopravní nehody a pojem integrovaného záchranného systému. Mapuje činnost složek integrovaného záchranného systému na místech silničních dopravních nehod a specifikuje postupy jednotlivých složek na místě zásahu s důrazem na úlohu a úkoly Policie České republiky. Poskytuje komplexní přehled dané problematiky s výčtem souvisejících právních norem a dokumentů. V empirické části práce je provedena analýza a komparace zásahu složek integrovaného záchranného systému, vycházející z teoretických přístupů, společného taktického cvičení a samotného zásahu na místě nehody. Výsledky a závěr poskytují informace o důležitosti a nezbytnosti koordinované spolupráce jednotlivých složek integrovaného záchranného systému, hodnotí současnou úroveň součinnosti a potřebu společných cvičení k neustálému zdokonalování prováděných zásahů, z důvodů ochrany života a zdraví osob, majetku a životního prostředí.
Integrated rescue system activities on traffic accident sites with the intention of Czech Police department tasks and objectives.
Keywords: Dopravní nehoda Integrovaný záchranný systém Policie ČR Taktické cvičení; accidents Integrated Rescue System; Police Force of the Czech Republic tactical exercises