Využití nestátních neziskových organizací při zdolávání mimořádných událostí nebo krizových situací na území Jihočeského kraje - Šturmová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Dobrovolnická činnost se rozvíjí již od dávné historie. Od samotných počátků měli lidé potřebu pomoci svému bližnímu v nastalé neočekávané situaci, kterou by on sám ze svých možností nedokázal překlenout. Nestátní neziskové organizace se při mimořádných událostech a krizových situacích angažují a jsou nápomocni občanům, které postihla mimořádná událost. Tato bakalářská práce má za cíl definovat jaké nestátní neziskové organizace se na území Jihočeského kraje nacházejí a jak fungují při mimořádných událostech a krizových situacích v Jihočeském kraji. Dále práce zhodnotí, zda jsou nestátní neziskové organizace v Jihočeském kraji dostatečně využívané při mimořádných událostech a krizových situací. První část bakalářské práce je věnována dobrovolnictví a dobrovolnické službě. Také pojednává o základních skupinách nestátních neziskových organizací, které náš právní řád rozlišuje. Jedná se o spolky, obecně prospěšné společnosti, ústavy, nadace, nadační fondy a církevní organizace. Práce se vrací k historii a popisuje vývoj neziskového sektoru již od husitské revoluce, Rakouského císařství a Rakouska-Uherska, první republiky, druhé světové války, komunistického období a postkomunistického období. V neposlední řadě se práce věnuje také Panelu nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje. Na konci teoretické části se bakalářská práce zabývá pojmem mimořádná událost podle platného zákona. Charakterizuje základní a ostatní složky integrovaného záchranného systému. Definuje záchranné a likvidační práce, kdo je provádí a k čemu slouží. Dále vysvětluje dokumentaci integrovaného záchranného systému, stupně poplachu a stručně je charakterizuje. Mimo definování mimořádné události také definuje pojem krizová situace. V poslední etapě teoretické části tato bakalářská práce popisuje vztahy mezi nestátními neziskovými organizacemi a integrovaným záchranným systémem. Ve druhé části bakalářské práce je zpracován výzkum nestátních neziskových organizací, které mají uzavřenou smlouvu s Hasičským záchranným sborem Jihočeského kraje a nacházejí se na území Jihočeského kraje. V textu jsou definovány jednotlivé organizace, jejich charakteristika a druh činnosti. V tabulkách jsou zanesena některá získaná data o organizacích. Bakalářská práce ve své druhé části pracuje na analýze potencionálně vhodných organizací k uzavření dohody s Hasičským záchranným sborem Jihočeského kraje. Fullerovou metodou stanovuje kritéria, která by bylo vhodné využít k posouzení a stanovení nestátních neziskových organizací jako vhodných subjektů k uzavření dohody. Práce vychází z výzkumné otázky, jestli jsou nestátní neziskové organizace v Jihočeském kraji dostatečně využívané při zdolávání mimořádných událostí a krizových situací. Při zpracování této bakalářské práce byly použité platné normy, odborné literatury a výzkumy, které byly prováděny formou osobních rozhovorů s jednotlivými zástupci dotčených nestátních neziskových organizací. Zpracovaný výzkum zjistil, že využívání nestátních neziskových organizací je na dobré úrovni. Uzavřenou dohodou mezi Jihočeským krajem a vybranými nestátními neziskovými organizacemi vznikl Panel nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje, který velkou měrou přispívá k efektivní humanitární pomoci při mimořádné události nebo krizové situaci. Také bylo zjištěno, že v České republice je patrný vzrůstající trend spolupráce nestátních neziskových organizací v integrovaném záchranném systému při zásahu. V Jihočeském kraji se spolupráce při zásahu v jednotlivých letech neliší, kromě let 2008 a 2012, kdy spolupráce mírně vzrostla. Při porovnání výsledných procent jsou spolupráce v České republice a Jihočeském kraji přibližně na stejné úrovni. Výzkum také zjistil, že pro efektivnější posuzování využití nestátních neziskových organizací při zdolávání mimořádných událostí a krizových situací je nezbytné vézt si přesné statistiky.
Use of Non-governmental organizations in dealing with emergencies or crisis situations in the South Bohemian Region
Keywords: dobrovolnictví; dobrovolnická služba; nestátní neziskové organizace; spolky; obecně prospěšné společnosti; nadace; nadační fondy; ústavy; církevní organizace; mimořádná událost; základní složky IZS; ostatní složky IZS; stupně poplachu; dokumentace IZS; krizová situace; Panel nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje; voluntariness; voluntary service; non-state and non-profit organizations; associations; generally beneficial companies; institutions; foundations; foundation funds institutions; church organizations; emergency; elementary groups of IRS; the other groups of IRS; alarm degrees; documentation of IRS; crisis situation; Panel of Non-state and Non-profit Organizations in South Bohemia