Vytvoření a ověření psychotréninkového programu na bázi jógových technik pro vytrvalostní běžce. - Rašková, Martina (Jihočeská univerzita, 2013)
Ve své bakalářské práci jsem se zabývala vytvořením a ověřením psychotréninkového programu na bázi jógových technik pro vytrvalostní běžce. Programu se účastnilo 8 běžců a 2 běžkyně, ve věkovém rozmezí 26 ? 42 let. Jedná se o skupinu běžců, provozující běh na výkonnostní úrovni. Před zahájením programu vyplnili všichni běžci vstupní psychotesty. Intervenční psychotréninkový program byl aplikován po dobu 3 měsíců o 12 lekcích. Jednotlivé lekce trvaly 90 minut. Po skončení programu běžci vyplnili výstupní testy. Byly použity tyto metody: Sebepercepční škála POP (VÁLKOVÁ, 1995), Technika nedokončených vět (VÁLKOVÁ, 1995), POMS ? Profile of Mood States (česká verze MAN, STUCHLÍKOVÁ, HAGTVET, 2005), Volné výpovědi (SKALKOVÁ, 1983). Zjištěná data potvrdila, že psychotréninkový program měl pozitivní vliv na psychickou odolnost při dlouhodobé zátěži, na zlepšení koncentrace, uvolnění svalového napětí po výkonu, lepší sebehodnocení a vyšší vitalitu. Můžeme tedy dojít k závěru, že pravidelné cvičení jógy má všestranný pozitivní vliv.
Creation and evaluation of Psycho-training programme on base of yoga techniques for endurance runners.
Keywords: Psychotrénink; jóga; relaxace; koncentrace; emoce; vytrvalost; Psycho-training; yoga; relaxation; concentration; emotion; endurance.