Eliso a Boreas, postavy z Comedia Ymenea od Bartolomého Torrese Naharra, a jejich vztah k typu chvástavého vojáka. - Říhová, Martina (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem diplomové práce je analyzovat povahu vybraných postav z divadelní hry Comedia Ymenea za účelem jejich připodobnění k typu chvástavého vojáka. V úvodní části bude stanovena definice včetně vymezení typického chování, která nakonec umožní provést srovnání, jež odhalí shody a případné odlišnosti. Detailní rozbor, který se bude zakládat zejména na promluvách postav, vyústí v závěrečné zjištění, během kterého bude zhodnoceno, do jaké míry se postavy ze hry podobají představitelům chvástavého vojáka.
Eliso and Boreas, caracters from Comedia Ymenea of Bartolomé Torres Naharro, and their relation to braggart soldier type.
Keywords: Comedia Ymenea; Bartolomé Torres Naharro; chlubivý voják; komedie; Comedia Ymenea; Bartolomé Torres Naharro; braggart soldier; comedy