Osud vybraných těžkých kovů v umělém mokřadu - Krejsa, Jiří (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce je zaměřena na odstraňování kadmia a rtuti z odpadní vody prostřednictvím umělého mokřadu s horizontálním podpovrchovým tokem. Analyzovány byly vzorky odpadní vody, sedimentů, nadzemní a podzemní biomasy rákosu obecného (Phragmites australis). Průměrná koncentrace kadmia a rtuti v odpadní vodě na přítoku byla 0,10 ?g/l a 0,16 ?g/l a na odtoku 0,03 ?g/l a 0,06 ?g/l. Průměrná účinnost odstraňování kadmia a rtuti byla 64,2 % a 63,7 %. Koncentrace kadmia v nadzemní a podzemní biomase rostlin se pohybovaly v rozmezí 0,008-0,016 mg/kg a 0,042-0,081 mg/kg. Koncentrace rtuti v nadzemní a podzemní biomase rákosu byly průměrně 0,010 mg/kg a 0,008 mg/kg. Koncentrace kadmia a rtuti v sedimentech byly 0,15 mg/kg a 0,15 mg/kg ve vzdálenosti 1 m od nátokové zóny a 0,03 mg/kg a 0,10 mg/kg ve vzdálenosti 10 m od nátokové zóny. Z výsledků vyplývá, že k odstraňování kadmia a rtuti z odpadní vody docházelo zejména na začátku vegetačního pole kořenové čistírny.
The fate of selected heavy metals in constructed wetland
Keywords: kadmium; rtuť; umělý mokřad; odpadní voda; atomová absorpční spektrometrie; cadmium; mercury; constructed wetland; wastewater; atomic absorption spectrometry