Aktivizace v péči o seniory - Plecitá, Aneta (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná diplomová práce s názvem ,,Aktivizace v péči o seniory" se zabývá problematikou a využitím aktivizačních činností v ošetřovatelské péči seniorů v domovech pro seniory v kraji Jihočeském, Středočeském, Západočeském a v kraji Vysočina. Hlavním cílem práce bylo zmapovat, jaké činnosti v rámci aktivizace využívá ošetřující personál a jaké aktivizační činnosti přispívají k soběstačnosti klientů v domovech pro seniory. Teoretická část práce obsahuje informace o problematice stáří a stárnutí. Dále je prostor věnován vymezení a charakteristice pojmu aktivizace a popisu role sester v péči o seniory. Také přibližuje využití komunikace, motivace a smyslové aktivizace z pohledu sestry. Byly stanoveny následující cíle práce: Zjistit podíl sester na aktivizaci seniora při poskytování ošetřovatelské péče v domovech pro seniory a zjistit, jaké činnosti v rámci aktivizace v ošetřovatelské péči očekávají rodinní příslušníci seniorů od ošetřujícího personálu. K dosažení cílů byly stanoveny tyto výzkumné otázky: Jaké činnosti jsou využívány ošetřujícím personálem v rámci aktivizace při poskytování ošetřovatelské péče? Jak aktivizační činnosti přispívají k soběstačnosti klientů v domovech pro seniory? Jaké aktivizační činnosti jsou z pohledu rodinných příslušníků očekávány od sester? Pro dosažení cílů bylo zvoleno kvalitativního výzkumného šetření, kde výzkumný vzorek tvořili sestry a rodinní příslušníci. Z výsledků vyplynulo, že aktivizace v poskytování ošetřovatelské péče seniorům má pro ně velký význam. Pod aktivizací si sestry představují udržení klientovy soběstačnosti. Důležitým faktorem, který proces aktivizace značně ovlivňuje, je nedostatek kvalifikovaného personálu v domovech pro seniory. Domníváme se tedy, že jedním z možných řešení, jak zkvalitnit aktivizaci v ošetřovatelské péči, je navýšit počet odborného a kvalifikovaného personálu. Výzkumné šetření dále ukázalo, že sestry klienty aktivují s podporou komunikace, mobilizace, ale také při dopomoci ve všech denních činnostech. Rodinní příslušníci pod pojmem aktivizace v ošetřovatelské péči vidí a očekávají udržení soběstačnosti, zachování mobilizace a zlepšení hrubé motoriky u svých příbuzných. Zajímají se a osobně podílí na jejich aktivizaci, kde dopomáhají při hygieně, stravě, zapojují seniora do komunikace a snaží se ho více socializovat. Od ošetřujících sester očekávají dopomoc seniorům při uspokojování jejich potřeb, při běžných denních činnostech, komunikaci, ale především milý a přátelský přístup ze strany sester. Výsledky předkládané práce by mohly sloužit jako podklad pro rozvíjení aktivizačních činností v ošetřovatelské péči či dokonce vnuknutí podnětu ke zřízení tzv. ideálního domova pro seniory.
Activation in nursing care for seniors
Keywords: senior; sestra; aktivizace; ošetřovatelská péče; senior; nurse; activatinon; nursing care