Život ohrožující krvácení a možnosti aplikace transfuzních přípravků v přednemocniční péči - Klimešová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou život ohrožujícího krvácení a možnostmi aplikace transfuze již v přednemocniční péči. Co se týče transfuzí aplikovaných v přednemocniční neodkladné péči, jedná se o poměrně novou problematiku, která je v současné době v České republice předmětem klinických výzkumů, proto bakalářská práce neobsahuje mnoho dat z přednemocniční neodkladné péče. Práce je rozdělena na část teoretickou a na část praktickou. V teoretické části je pro lepší orientaci v této problematice popsána stručně anatomie a fyziologie tělního krevního oběhu a fyziologická hemostáza. Následně je rozebírána problematika krvácení, jeho charakteristika, včetně rozdělení, a následný vznik hemoragického šoku až syndromu multiorgánové dysfunkce, příznaky a terapie probíhající v přednemocniční neodkladné péči na místě události zdravotnickým záchranářem. K závěru je řešena problematika transfuze, od charakteristiky, po typy přípravků, zásady aplikace, historie až po současnou terapii probíhající v přednemocniční neodkladné péči. Praktická část byla provedena prostřednictvím kvalitativního výzkumu, metodou polostrukturovaných rozhovorů, které byly anonymní, v průběhu nahrávány a následně zpracovány. Pro rozhovor bylo předem připraveno 25 otázek rozdělených do 6 kategorií, na které mi odpovídalo celkem 7 zdravotnických záchranářů. Rozhovory probíhaly u výjezdových skupin zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Data, která byla získávána, představovala informovanost zdravotnických záchranářů o dané problematice a terapeutických postupech z hlediska posádky rychlé zdravotnické pomoci.
Life-threatening bleeding and possibilities of application of transfusion products in pre-hospital care
Keywords: Život ohrožující krvácení-krvácení-transfuze-zdravotnický záchranář-přednemocniční neodkladná péče; Life-threatening bleeding; bleeding; transfusion; paramedic; pre-hospital emergency care