Psychoterapeutické přístupy v léčbě drogových závislostí - Dobiášová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2007)
Fenomén drogové závislosti je jedna z nejproblematičtějších otázek současnosti. Drogy se stávají čím dál větší hrozbou nejen pro mládež, ale dokonce i pro děti. Mladí lidé by měli zaměřit svoji pozornost namísto chvilkového zážitku s drogou jiným směrem, především usilovat o svoji seberealizaci. V tomto směru je důležitá podpora rodiny již od dětství, primární prevence jak v rodinném prostředí, tak i ve škole a neméně důležitý je vliv médií. Boj s drogou leckdy připomíná boj s neporazitelným nepřítelem. Může se zdát, že je zbytečné na tento boj vynakládat jakékoli úsilí, ale myslím si, že lhostejný přístup k této otázce není správný. I jediný pozitivně zakončený zápas s nebezpečím zvané droga má smysl si brát jako příklad a věřit v šťastné konce všech drogově závislých dospělých lidí, mladistvých i dětí. Ve své práci se zaměřuji na úspěšnost jednotlivých variant psychoterapeutických přístupů v léčbě drogové závislosti jakožto stěžejního bodu práce s klientem. Upřednostňuji zkoumání léčby závislosti na nealkoholových drogách, jelikož o tématu alkoholu, jeho zneužívání, léčby apod. již bylo napsáno velké množství publikací. Kvůli až hrozivému aktuálnímu vzestupu zneužívání nealkoholových drog jsem se rozhodla zaměřit se především na výzkum psychoterapeutických přístupů k léčbě tohoto druhu závislosti. Dalším cílem mého výzkumu je vyhodnotit spokojenost klientů se službami léčebných zařízení, ve kterém se momentálně léčí, ale také vyhodnocení zkušenosti s případnou předchozí léčbou. Zajímá mě také srovnání názorů klientů a terapeutů v psychiatrické léčebně oproti terapeutické komunitě. Podstata řešení závislosti na drogách, celkové pojetí této závislosti a nalezení vhodného léčebného přístupu je často předmětem matoucích a rozporuplných výkladů. Léčba dané závislosti bývá dlouhodobý a složitý proces. Vyžaduje kvalitní posouzení stavu problému, určitý čas, stejně jako nalezení vhodného léčebného programu či terapeuta a odpovídající terapeutický směr. Léčba drogové závislosti zahrnuje nejen samotnou psychoterapeutickou složku, ale i farmakoterapii, poradenství, dále pak aktivní spolupráci s ostatními zúčastněnými osobami, subjekty a podstatu vhodné aplikace psychoterapeutické techniky.
Psychotherapical approaches to treatment of drug dependence
Keywords: drogy; závislost; psychoterapie; léčba drogové závislosti; pomoc; drugs; dependence; psychotherapia; therapy of drug dependence; help