Management odběru orgánů z pohledu perioperační sestry transplantcentra - Eignerová, Anna (Jihočeská univerzita, 2019)
Transplantologie je rychle se rozvíjející obor medicíny. S tím souvisí i rozvoj ošetřovatelské péče v tomto odvětví. Cílem práce bylo zjistit, jak vnímají perioperační sestry odběr orgánů v Transplantcentru IKEM a získat informace ohledně jednotlivých typů odběrů, péče o orgány, organizace práce perioperačních sester i o tom, jak práce na sestry působí. Jako metoda bylo zvoleno kvalitativní výzkumné šetření pomocí polostrukturovaného rozhovoru, který byl rozdělen do několika částí a jehož výsledky byly následně kategorizovány. Psychická zátěž sester byla hodnocena pomocí Meisterova dotazníku. Do výzkumného šetření bylo záměrným výběrem zapojeno 8 perioperačních sester pracují v TC IKEM na plný úvazek a 8 perioperačních sester z chirurgických oborů. Perioperační sestry vnímají rozdíly v jednotlivých odběrech kadaverózních dárců a znají jejich modifikace. Důležitý je pro ně rozdíl v odebraných orgánech, zda se jedná o odběr ledvin či odběr multiorgánový s několika týmy chirurgů, rozdělení jater na split a redukci, či věk dárce. Na své práci zdůrazňují zodpovědnost, náročnost a stres. Zkušenější sestry spolupracují na odběrech orgánů v dárcovských nemocnicích, kde mají vlastní odpovědnost, ale zároveň jsou členkami dobře fungujícího odběrového týmu transplantcentra, kam patří sestra, koordinátor a odběrový chirurg. Tyto perioperační sestry slouží v pohotovostním režimu a nesou zodpovědnost za organizaci práce na operačních sálech. Jsou si vědomy náročnosti práce a jsou hrdé na to, kde pracují, zároveň často zmiňují i stres. Vědí, že je zapotřebí relaxovat a regenerovat. Dle Meisterova dotazníku můžeme perioperační sestry transplantcentra řadit do druhé kategorie zátěže, perioperační sestry pracující v chirurgických oborech spadají do první kategorie. Práce slouží jako studijní materiál a byla použita jako podklad pro prezentaci na odborné konferenci.
Organ procurement management as perceived by transplant centre perioperative nurses
Keywords: perioperační sestra; kadaverózní dárce; odběr; stres; transplantcentrum; dárcovská nemocnice; perioperative nurse; cadaver donor; organ procurement; stress; transplant centre; donor hospital