Charakteristiky srsti podzemních hlodavců ve vztahu k jejich termální biologii - Vejmělka, František (Jihočeská univerzita, 2016)
Byl studován vztah srsti a termální biologie savců. Zjišťovány byly kvalitativní a kvantitativní (délka, hustota a izolační objem) parametry srsti šesti druhů hlodavců s podzemní aktivitou. Studované druhy se různí v mnoha charakteristikách, třeba ekologií či příbuzností.
Fur characteristics of burrowing rodents in relation to their thermal biology
Keywords: Bathyergidae; hlodavci; fosoriální savci; Rodentia; rypošovití; slepcovití; sociální systém; sociální termoregulace; Spalacidae; srst; subteránní savci; termální biologie; termální okna; Bathyergidae; fur; mole-rats; fossorial mammals; Rodentia; rodents; root-rats; social system; social thermoregulation; Spalacidae; subterranean mammals; thermal biology; thermal windows