Drogy a návykové látky ve vybraném výchovném ústavu - Pěnková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá problematikou závislosti na návykových látkách a drogách u dívek ve vybraném výchovném ústavu. Teoretická část obsahuje obecná data o návykových látkách a drogách, jejich rozdělení, účinky a vývoj závislosti. Dále obsahuje popis vybraného výchovného ústavu, charakteristiku zde umístěných dívek, jejich rizikového chování a poruch, které jsou u této skupiny specifické. Praktická část navazuje stanovením tří výzkumných otázek, které zkoumají, jaká okolnost vedla dívku k prvnímu užití drog, jakou roli hraje rodina a rizikové faktory ve zvýšeném riziku k užití drogy a zda má závislá dívka zájem svůj problém řešit a jestliže ano, zda ví, na koho se může obrátit a kde vyhledat pomoc. Byl zvolen kvalitativní výzkum, který probíhal formou rozhovoru s vybranými dívkami, data z rozhovoru byla dále doplněna studii přístupných osobních dokumentů. V závěru práce jsou shrnuty výsledky daného výzkumu a zodpovězeny stanovené výzkumné otázky.
Drugs and addictive substances in a selected education institution
Keywords: Výchovný ústav; návykové látky; drogy; Educational institute; addictive substances; drugs