Vliv aplikace kochleárního implantátu na vzdělávání dětí se sluchovým postižením v Jihočeském kraji - Mládková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce předkládá konkrétní případy dětí s kochleárním implantátem a seznamuje tak zájemce o tuto problematiku s problémy, které mohou vyvstat v souvislosti se vzdělávacím procesem těchto dětí s ohledem na jejich minulost. Případové studie kvalitativního výzkumu popisují děti s kochleárním implantátem v Jihočeském kraji. Jedná se o souhrn informací o jejich postižení, rodinách, sociálních vztazích a celém procesu rehabilitace před a po kochleární implantaci. Cílem této práce je ukázat jak jsou děti s kochleárním implantátem úspěšné a tím i usnadnit rozhodnutí dalších rodičů o nejvhodnějším způsobu vzdělávání jejich dítěte s kochleárním implantátem. Celé rodiny dětí s kochleárním implantátem, sociální pracovníci, učitelé a ostatní odborníci mohou použít tuto práci k tomu, aby lépe pochopili každodenní problémy dětí s kochleárním implantátem.
The Effect of Cochlear Implantation on Education of Children with Hearing Disabilities in South Bohemia Region
Keywords: Kochleární implantát; Sluchové postižení; Vzdělávání dětí se sluchovým postižením; Jihočeský kraj; Cochlear Implant; Hearing Disabilities; Education of Children with Hearing Disabilities; South Bohemia Region