Závislost v interpersonálním vztahu sociální pracovník - klient - Straňáková, Olga (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá souvislostí motivace sociálních pracovníků k pomáhající profesi se závislostí v interpersonálním vztahu sociálního pracovníka a klienta. Práce vymezuje základní pojmy jako pomáhání, altruismus, egoismus, pomáhající profese, motivace k pomáhání, vztah, závislost v interpersonálním vztahu, sebereflexe, supervize. Obecný popis je ilustrován jednoduchými příklady z praxe sociálních pracovníků oblastní charity a pracovníků Orgánu sociálně-právní ochrany dětí, a sice v oblasti motivací a závislosti. Cílem práce je poukázat na nutnost znalosti nevědomých motivů k pomáhání a podpory sociálních pracovníků formou psychohygieny a supervize.
Dependency in the interpersonal relationship social worker - client
Keywords: pomáhání; pomáhající profese; sociální pracovník; klient; motivace; syndrom pomáhajícího; vztah; závislost; sebereflexe; supervize; helping; helping professions; social worker; client; motivation; relationship; dependency; self-reflection; supervision