Kryptosporidiové infekce lišek - Pokorný, Radek (Jihočeská univerzita, 2015)
Lišky představují rezervoár zoonotických infekcí, z tohoto důvodu je zapotřebí mít přehled o aktuální nákazové situaci. V České republice a Polsku bylo od roku 2013 do roku 2014 odebráno 111 vzorků trusu legálně ulovených lišek obecných (Vulpes vulpes) a vyšetřeny mikroskopicky a za použití molekulárních metod na přítomnost kryptosporidií. Dva z vyšetřovaných vzorků byly pozitivní na přítomnost specifické DNA Cryptosporidum andersoni. Celková prevalence byla nízká (1,8 %), stejně jako intenzita infekce. Z celkového počtu 111 vyšetřencýh vzroků bylo 18 od zvířat trpících průjmem. Žádný z těchto vzorků však nebyl pozitivní na přítomnost kryptosporidií.
Fox cryptosporidiosis
Keywords: kryptosporidie; lišky; psovité šelmy; Cryptosporidium andersoni; cryptosporidia; foxes; carnivores; Cryptosporidium andersoni