Neobyčejnost obyčejného - Bohdalová, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce na téma Neobyčejnost obyčejného se skládá z praktické a teoretické části. Obsahem praktické části je soubor šestnácti maleb zátiší provedených technikou suchého pastelu. Teoretická část mapuje výtvarný žánr zátiší v tvorbě umělců 1. poloviny 20. století. Začátek práce objasňuje hlediska, z nichž při zkoumání uměleckých projevů vycházíme a nastiňuje historický vývoj malby zátiší. Poté jsou blíže rozebírány etapy výtvarného života moderních umělců, v nichž se zabývali touto tématikou. Jsou sledovány vlivy, působící na jejich tvorbu, umělecké záměry a celkový způsob zpracování děl. Autoři jsou včleněni do dobových souvislostí a řazeni chronologicky dle jednotlivých výtvarných směrů. Text doplňuje obrazová příloha - A. V závěru charakterizuji techniku suchého pastelu, popisuji práci na vlastních malbách zátiší, které komentuji a následně dokumentuji v obrazové příloze - B.
The Exceptionality of the Usual
Keywords: Zátiší; pastel; výtvarné směry; malíři 20. století