Analýza vybraných jazyků J. R. R. Tolkiena - Pešková, Martina (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce je dílčí sondou do problematiky konstruovaných jazyků, jež v teoretické části popisuje, klasifikuje a vymezuje funkce, které nejen v literatuře zastupují. Hlavním tématem jsou konstruované jazyky J. R. R. Tolkiena, který na nich vybudoval celý svět, jenž utváří ve svých dílech jako Silmarillion, Hobit, Pán prstenů a další. Praktická část se proto věnuje jeho dvěma konkrétním jazykům - sindarštině a quenijštině, které ze všech konstruovaných jazyků rozvinul nejvíce. Jednotlivé analýzy jsou pak zaměřeny zejména na popis fonetické, morfologické a lexikální roviny.
An Analysis of Selected Languages by J. R. R. Tolkien
Keywords: J. R. R. Tolkien; konstruované jazyky; sindarština; quenijština; J. R. R. Tolkien; constructed languages; Sindarin; Quenya