Historickogeografické aspekty populačního vývoje města Jindřichův Hradec - Chlaň, Martin (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této práce je analýza dlouhodobého populačního vývoje města Jindřichův Hradec, přičemž specifický vývoj města a jeho aktuální stav, velikost a postavení v širším sídelním systému byl analyzován v kontextu regionu jižních Čech. Výzkum se soustředil především na statistické období 19. a 20. století, kdy zde docházelo vlivem industrializace k rychlému rozvoji osídlení. V úvodní části práce jsou stanoveny pracovní hypotézy. Následně se dílo zabývá charakteristikami regionu a města Jindřichův Hradec, další část je věnována analýze a komparaci populačního vývoje města Jindřichův Hradec s ostatními vybranými městy. V závěru práce jsou shrnuty hlavní získané poznatky a ověřena relevance stanovených hypotéz. Nezbytnou součástí předkládané práce jsou také tabulkové, grafové a mapové výstupy.
Historical and geographical aspects of population development in the town of Jindřichův Hradec
Keywords: populační vývoj; obyvatelstvo; Jindřichův Hradec; Jihočeský kraj; historickogeografické aspekty; population development; population; Jindřichův Hradec; South Bohemia; historical and geographical aspects