Význam dálkového průzkumu Země pro hodnocení hospodářských dopadů sucha - Franková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Sucho je přírodní fenomén, který má významný vliv na hospodářskou činnost člověka a další oblasti lidského života. Tato práce, na základě literárních podkladů shrnuje současné dostupné informace o problematice sucha. Práce je primárně zaměřena na hospodářskou problematiku sucha v České republice, ale shrnuje i ostatní oblasti problematiky sucha, jako jsou např. sociologické dopady. Pohled je věnován obecně používaným metodám pro studium a hodnocení sucha. Vzhledem ke vztahu sucha k vodnímu stresu rostlin a vegetačního krytu je tato problematika též shrnuta. Vedle hodnocení sucha a související problematiky se práce zabývá otázkou možnosti využití technik dálkového průzkumu Země v hodnocení sucha a vodního stresu vegetačního krytu, který může být indikátorem sucha. Jsou diskutovány možnosti využití optických a termálních metod. Problematika sucha je diskutována v širších souvislostech ekologických funkcí krajiny. Je diskutován možný vliv člověka na sucho.
A usability of remote sensing for evaluation of economic impact of drought
Keywords: Sucho; dálkový průzkum Země; vodní stres rostlin.; Drought; remote sensing; water stress of plants.