Analýza působení Mezinárodní organizace pro migraci v České republice - Prášilová, Romana (Jihočeská univerzita, 2012)
Stěžejním tématem mé bakalářské práce je působení IOM - Mezinárodní organizace pro migraci v České republice. V úvodu práce se budu zabývat dobrovolnou migrací po roce 1990, jaké byly její historické tendence a jejím rozdělením do několika časových období. Následně se v mé práci věnuji charakteristice Mezinárodní organizace pro migraci. Zmiňuji její historický vývoj a důvody vzniku této organizace na území České republiky. Dále popisuji organizace spolupracující s IOM na různých úrovních. Jádrem mé práce je popsání jednotlivých projektů, na kterých se IOM podílí v rámci České republiky. Větší pozornost věnuji projektu Výběr kvalifikovaných zahraničních pracovníků, na kterém popisuju spolupráci IOM s Ministerstvem práce a sociálních věcí. Celá práce je doplněna rozhovorem s jedním z pracovníků IOM, jehož hlavním úkolem je přinést informace o působení této organizace, ale zejména se pokusit toto působení zhodnotit. V závěru mé práce provedu stručné shrnutí a zhodnocení působení IOM v České republice a výsledků, kterých u nás tato organizace dosáhla.
Analysis of the Influence of the Interantional Organization for Migration in the Czech Republic
Keywords: migrace; Mezinárodní organizace pro migraci; migration; the International Organisation for Migration