Regionální diferenciace populačního vývoje v Jihočeském kraji: historickogeografická analýza - Klučka, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá historickým formováním regionální diferenciace Jihočeského kraje z pohledu populačního vývoje. Sídelní systém kraje se nevyvíjel staticky a rovnoměrně, na jeho území vznikly mnohé mikroregionální disparity, na jejichž genezi se podílela celá řada různorodých determinant. Právě posouzení vlivu těchto faktorů, je stěžejním úkolem práce, a to ať už na úrovni jednotlivých obcí, tak na úrovni mikroregionů. Empirickým fundamentem jsou statistická data z jednotlivých censů, která jsou pravidelně zjišťována od roku 1869. Díky tomuto časovému omezení je hlavní pozornost věnována etapě industriální. Práce je strukturována do čtyř stěžejních částí. Analytické části předchází stručný výčet nejdůležitějších determinant a zasazení populačního vývoje kraje do širšího kontextu celého Česka. Samotné jádro práce pak spočívá v analýze klíčových faktorů na vzorku 103 vybraných obcí. Tato část je následována zhodnocením proměn v dynamice vývoje, tentokrát však na úrovni mikroregionů. Syntéza kategorizuje tyto mikroregiony do vývojových kategorií, vycházejících z konceptu jádro-periferie. Dále jsou zde generalizovány hlavní vývojové trendy, klíčové determinanty a nakonec je provedena i predikce populačního vývoje. Závěrečná část potvrzuje a vyvrací vstupní hypotézy výzkumu.
Regional differentiation in the population development of South Bohemia: historic-geographic analysis
Keywords: Jihočeský kraj; obyvatelstvo; populační vývoj; mikroregionální diferenciace; historickogeografické determinanty; jádro; periferie; South Bohemia region; population; population development; micro-regional differentiation; core; periphery