Dostupnost sociální pomoci v obci Třešť - situační analýza - Čápová, Monika (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část je rozdělená na tři stěžejní kapitoly. První kapitola je zaměřená na charakteristiku obce Třešť a nabízené služby pro občany. Druhá kapitola je zacílená na problematiku rodin s nezaopatřenými dětmi, a to konkrétně na záležitosti, které ohrožují fungování rodiny ve společnosti. Především se jedná o finanční a bytovou problematiku, dále sociální vyloučení či sociálně patologické jevy, které se mohou vyskytovat v rodině. V této kapitole se také nachází krátká kapitola o rizikových situacích, které mohou ohrožovat stabilitu rodiny. Poslední třetí kapitola se věnuje sociální pomoci garantovanou státem rodinám s nezaopatřenými dětmi a dále kapitola zahrnuje přehled služeb poskytující pomoc a podporu rodinám. Pro empirickou část diplomové práce byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu. Sběr dat byl uskutečněn prostřednictvím odborné veřejnosti pracující nebo žijící v obci Třešť. Jednalo se především o zainteresované osoby do problematiky sociálních služeb a pomoci pro rodiny s dětmi v obci Třešť. Hlavním cílem bylo reflektovat sociální problémy, se kterými se setkávají rodiny s dětmi v obci Třešť. Výzkum byl prováděn na základě kvalitativního šetření technikou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumné otázky byly zaměřeny na to, jaké mají občané obce Třešť možnosti řešení nepříznivých sociálních situací. Dílčí otázkou bylo zjišťováno, jaká je situace sociální pomoci v obci Třešť. Pomocí rozhovorů bylo možné zjistit, jak vnímá odborná veřejnost současný stav sociální pomoci a poskytovaných sociálních služeb v obci, a jak probíhá pomoc zacílená na rodiny, jež se ocitly v nepříznivé sociální situaci. Tato diplomová práce by mohla být přínosem obci Třešť jako zhodnocení stávajícího stavu sociálních služeb pro rodiny s dětmi a zhodnocení stavu sociální pomoci. Dále by mohla poskytnout náhled veřejným pracovníkům a občanům do návrhu opatření, které nabídne další možný pohled na řešení problematiky sociální situace rodin s nezaopatřenými dětmi v obci Třešť.
The Availability of Social Assistance in Třešť - Situational Analysis
Keywords: Sociální služby; sociální pomoc; nepříznivá sociální situace; rodina; nezaopatřené dítě; obec Třešť; Social services; social assistance; unfavorable social situation; family; unprovided child; village Třešť