Sesterská edukace u dítěte s alergickým onemocněním - Vršanová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá sesterskou edukací u dítěte s alergickým onemocněním. Cílem této práce bylo zjistit, jak dětský pacient chápe svoje onemocnění a jak je edukován sestrou o svém léčebném režimu. Zároveň bylo také zjišťováno, jak jsou rodiče informováni sestrou o možnostech léčby alergie. V souladu s cíly práce byly stanoveny tři hypotézy. Hypotéza 1: ,,Děti s alergickým onemocněním v kategorii staršího školního věku rozumí svému onemocnění na základě edukace sestrou.'' Hypotéza 2: ,,Děti s alergickým onemocněním v kategorii staršího školního věku rozumí svému léčebnému režimu na základě edukace sestrou.'' Hypotéza 3: ,,Rodiče jsou informováni sestrou o možnostech léčby alergie.'' Po vyhodnocení všech získaných dat se všechny hypotézy potvrdily. Z výsledků šetření vyplynulo, že edukace sestrou má velký vliv na rodiče a jejich děti, kteří trpí alergií. Sestra jim pomáhá poznat a pochopit toto onemocnění, učí je najít nový životní styl. Z výzkumného šetření bylo zjištěno, že alergické děti a jejich rodiče jsou dostatečně sestrou edukovány. Jako nejvhodnější forma edukace pro obě dvě skupiny, byl osobní pohovor se sestrou v ordinaci.
Education by a nurse in the care about children with allergic diseases
Keywords: Edukace; Sestra; Alergie; Imunitní systém; Dítě; Education; nursing; allergy; immune system; child