Specifika péče o pacienta po stomatochirurgickém výkonu - Chumová, Edita (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá specifiky ošetřovatelské péče u nemocného po stomatochirurgickém výkonu. Pojem stomatochirurgie není synonymem pouze pro chirurgickou extrakci zubu. Pod tímto pojmem se nachází daleko více lékařských ošetření, která jsou jak pro operatéra tak i pro nemocného náročné. Takový nemocný potřebuje po výkonu kvalitní ošetřovatelskou péči, jejíž nositelkou je sestra. Sestra se orientuje ve specifikách péče a ví, jak o nemocného pečovat. Práce obsahuje teoretickou a praktickou část. Úvod teoretické části se skládá ze základních pojmů stomatologie a stomatochirurgie. Dále práce pokračuje informacemi o stomatochirurgickém vyšetření prováděné extraorálně a intraorálně a spolupráci sestry s lékařem. Na tyto informace navazují nejčastěji se vyskytující onemocnění v dentoalveolární a maxilofaciální stomatochirurgii. Na to již navazuje předoperační příprava, ta je dělená na přípravu na plánovaný výkon, která je dlouhodobá, krátkodobá a bezprostřední, na přípravu nemocného v lokální anestezii, na urgentní neplánovaný výkon a přípravu nemocných, kteří jsou dlouhodobě antikoagulačně léčeni. Poté přichází téma, které obsahuje intervence prováděné u nemocného po výkonu, dále požadavky kladené na sestru pečující o tyto nemocné. Nepostradatelné je téma hygieny dutiny ústní, výživy a bolesti. Jsou uvedeny i komunikační a edukační schopnosti sestry a konečná péče o nemocného praktikovanou pomocí rehabilitace orofaciální oblasti. Praktická část je tvořena kvalitativním šetřením pomocí polostrukturovaného rozhovoru, který je tvořen 24 otázkami. Výzkumný vzorek tvoří sestry z Nemocnice České Budějovice, a.s., které pečují o stomatochirurgicky nemocné, tzn. sestry ze stomatochirurgické ambulance, ORL a očního oddělení. Během výzkumného šetření, bylo zjištěno, že o tyto nemocné je postaráno i na oddělení traumatologie. Proto byl výzkumný vzorek rozšířen o sestry z traumatologického oddělení. Rozhovory byly, po schválení hlavní a vrchní sestry provedeny na příslušných odděleních, kde tyto sestry pracují. Rozhovory jsou naprosto anonymní, se svobodnou volbou respondentky. Po souhlasu respondentek a staničních sester byly rozhovory zaznamenány na diktafon v mobilním telefonu. Výzkumné šetření se uskutečnilo na začátku měsíce března. Polostrukturovaný rozhovor je tvořen základní charakteristikou respondentky. Dále bylo zjišťováno, o jaké nejčastěji stomatochirurgicky nemocné respondentky na svém oddělení pečují. Po úvodu do problematiky následují otázky charakteristické pro zkoumanou oblast, tudíž se otázky týkají stravování, hygieny a edukace, dále jsou rozhovory neplánovaně rozvíjené o další otázky. Záznamy z rozhovorů jsou zaznamenány přepisem do bakalářské práce a výsledky zpracovány kategorizací. Pro toto výzkumné šetření byly stanoveny celkem tři výzkumné otázky. Výzkumná otázka 1 : Jaká jsou specifika stravování u nemocného po stomatochirurgickém výkonu? Výzkumná otázka 2 : Jaká jsou specifika hygienické péče dutiny ústní u nemocného po stomatochirurgickém výkonu? Výzkumná otázka 3 : Jak sestra edukuje nemocného po stomatochirurgickém výkonu? Na všechny výzkumné otázky bylo zodpovězeno. Výsledky práce budou přístupné studentům, kteří se během své praxe setkávají s těmito nemocnými a sestrám, které o tyto nemocné pečují. Výsledky budou sloužit k rozšíření či doplnění informací v oblasti péče po výkonu u těchto nemocných. Proto byly získané informace zpracovány jako informační materiál, který bude zpřístupněný v elektronické podobě. Podoba informačního materiálu je uvedena příloze (Příloha 4).
The Specifics of Care about a Patient after Dental Surgeries
Keywords: stomatochirurgie; mezičelistní fixace; ošetřovatelská péče; péče o dutinu ústní; stravování nemocného; dental surgery; intermaxillary fixation; nursing care; dental care; eating patient.