Fenomén debaty zákazu komunistické strany v České republice - Kozová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem předložené bakalářské práce je analýza fenoménu debaty zákazu největší komunistické strany v České republice, Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM). Práce je rozdělena na dva tematické celky. V první části práce charakterizuji za pomoci odborné politologické literatury politickou stranu KSČM, zabývám se teorií antisystémové strany dle Giovaniho Sartoriho, popsané ve studii českého politologa Michala Kubáta, vztahující se přímo ke KSČM. V posledním bodě této části popisuji formální procedury pozastavení činnosti a rozpuštění politické strany podle platných zákonů České republiky. Tento právní úkon demonstruji na kauze Dělnické strany rozpuštěné v roce 2010. V druhé části práce se zabývám vznikem Dočasné komise Senátu pro posouzení ústavnosti KSČM a prací předsedy Senátní komise senátora Jaromíra Štětiny. Dále se pokouším shrnout obsahy analýz Odboru bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra a jím oslovených expertů. Ti se zabývali judikaturou českých soudů ve věci pozastavování činnosti politické strany a ústavností KSČM.
The debate of the Czech communist party ban phenomenon
Keywords: Komunistická strana Čech a Moravy KSČM; antisystémová strana; pozastavení činnosti politické strany; rozpuštění politické strany; Senát PČR; Ministerstvo vnitra MV; Nejvyšší správní soud NSS; Ústava ČR; Communist Party of Bohemia and Moravia - KSČM; anti-system party; suspension of the activities of a certain political party; dissolution of a certain political party; the Senate; the Ministry of Interior; the Supreme Administrative Court; the Constitution of the Czech Republic