Změny mechaniky pohybu koně v tahu při různé zátěži - Piscová Mandová, Paulína (Jihočeská univerzita, 2019)
Chladnokrevní koně nacházejí využití v současnosti především v práci v tahu v lesních porostech. Mechanika pohybu sehrává klíčovou roli při odhadu jejich potenciálu pro vykonávání této činnosti. Následně se pak uplatňuje v jejich selekci a reprodukci. Zátěž, se kterou kůň pracuje, přitom významným způsobem ovlivňuje charakteristické vlastnosti pohybu. Pro koně pracující v tahu, je proto důležité objektivní zhodnocení jejich mechaniky pohybu, nejen při předvádění, ale také pod měnící se zátěží. Cílem práce bylo připravit a vyhodnotit experiment pro posouzení kvantitativních charakteristik mechaniky pohybu (délky kroku, výšky akce a rychlosti chodu) chladnokrevného koně bez zátěže a při tahu břemen různé hmotnosti za využití videografické kinematické analýzy. Získané údaje byly statisticky zpracovány pro posouzení změn v délce kroku, výšky akce a rychlosti chodu v závislosti na měnící se zátěž. Z experimentu vyplynulo, že délka kroku se zvyšující se hmotností břemene klesá. Z průměrné hodnoty 1,94 m při chodu bez zátěže klesá na průměrnou hodnotu 1,02 m při maximální sledované zátěži 500 kg. Byla zjištěna vysoká závislost (r=-0,93) zkracování délky kroku na hmotnosti taženého břemene. Závislost je silně průkazná (p<0,001). Změny výšky akce se zvyšující se hmotností břemene jsou různé pro hrudní a pánevní končetinu. Hrudní končetina má téměř konstantní hodnotu ( 0,08m) a nebyla prokázána závislost (p=0,977) na měnící se hmotnost břemene. Pánevní končetina vykazuje silně průkaznou závislost (p<0,001) na zvyšující se hmotnost břemene. Hodnota korelačního koeficientu r=0,52 značí pouze mírnou těsnost závislosti. Tento rozdíl lze vysvětlit rozdílnou funkcí a stavbou končetiny. Rychlost chodu odvozena z horizontální složky ze sledovací značky na hřbetu je ve všech pozorovaných případech rovnoměrná a při zvyšující se hmotnosti břemene klesá z hodnoty 1,95 m.s-1 na hodnotu 1,19 m.s-1. Závislost je silně průkazná (p<0,001) a hodnota korelačního koeficientu r=-0,94 značí silnou závislost. Výsledky získané z horizontální složky rychlosti hlavy jsou s výsledky ze hřbetu ve velmi dobré shodě. Výsledky, které tato metoda poskytuje, mohou být nedocenitelným nástrojem při objektivním zjišťování užitkového a chovatelského potenciálu chladnokrevných koní pracujících v tahu. Na základě těchto zjištění lze doporučit další rozvoj aplikace videografické kinematické analýzy k objektivizaci hodnocení kvantitativních charakteristik mechaniky pohybu pro zootechnickou a chovatelskou praxi.
Changes in the horse mechanics in tension at different loads
Keywords: chladnokrevný kůň; mechanika pohybu; kinematická analýza; práce v tahu; coldblooded horse; movement mechanics; kinematic analysis; tensile work