Možnosti fotochemické degradace sulfonamidů a antibiotik ze skupiny diaminopyrimidinů - Opolzerová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2023)
V teoretické části je práce zaměřená na základní charakteristiku sulfonamidových a diaminopyrimidinových antibiotik, na HPLC analýzy dvou zástupců těchto léčiv, sulfamethoxazolu a trimethoprimu, na výskyt sulfonamidových a diaminopyrimidinových antibiotik ve vodním prostředí a v neposlední řadě na možnosti fotochemické degradace těchto dvou skupin léčiv. V experimentální části byly vyvinuty HPLC metody pro analýzu sulfamethoxazolu a trimethoprimu a byla provedena jejich fotochemická degradace za světelných podmínek odpovídajících podmínkám životního prostředí.
Possibilities of photochemical degradation of sulfonamides and antibiotics from the diaminopyrimidine group