Ambulantní porod - Waldhauserová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce je zaměřena na zjištění názoru žen k ambulantnímu porodu. Tato práce je rozdělena na dvě části, a to na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část práce je věnována ambulantnímu porodu, dále pak průběhu porodu jako samostatnému ději, adaptaci novorozence, roli doprovodné osoby u porodu. V neposlední řadě je teoretická část věnována roli komunitní porodní asistentky a její péči o těhotnou ženu, dále pak péči o ženu při porodu a o ženu a novorozence v období šestinedělí. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na výzkumné šetření. Pro výzkumné šetření byla použita metoda kvantitativního výzkumu. K dosažení dostatečného výzkumného materiálu byla použita metoda dotazníkového šetření, která byla vložena na sociální síť Facebook. Dotazník vlastní konstrukce byl vyplněn ženami, které si pro porod vybraly formu ambulantního porodu. Výzkum se uskutečnil v rozpětí jednoho měsíce, a to v měsíci březnu v roce 2022. Dotazníky byly zcela anonymní. Odpovědi v dotazníku byly zpracovány a vyhodnoceny statistikem. Dotazník tvořilo 33 otázek, z toho bylo 19 otázek uzavřených, 13 otázek polootevřených a 1 zcela otevřená. Výzkumný soubor tvořilo 186 žen po ambulantním porodu, které byly nejpočetněji zastoupeny ve věkovém rozmezí mezi 30-34 lety. Stanoveným cílem práce bylo zjistit postoj žen k ambulantnímu porodu. K tomuto stanovenému cíli byly stanoveny tyto tři hypotézy, které byly statistikem následně potvrzeny nebo vyvráceny: H1: Mladší ženy častěji volí porod formou ambulantního porodu než starší ženy. H2: Vícerodičky častěji volí porod formou ambulantního porodu oproti prvorodičkám. H3: Prvorodičky mají před porodem sjednanou péči komunitní porodní asistentky oproti vícerodičkám. Z výzkumného šetření vyplývalo, že nejvíce a to 74 (39 %) žen rodí ambulantní formou ve věkovém rozmezí 30-34 let. Zjistili jsme také, že variantu rodit ambulantní formou volí ženy nejčastěji u svého druhého porodu (46 %; 85 žen). Pokud by ženy znovu rodily, tak většina žen, tedy 161 (87 %) všech dotazovaných, by si znovu možnost rodit ambulantní formou porodu vybrala. Dále jsme také chtěli zjistit, zda ženy, které rodily formou ambulantního porodu, měly domluvenou péči komunitní porodní asistentky a zda využily jejích služeb. Z výzkumného šetření vyplynulo, že převážná část žen, tedy 96 (52 %), mělo domluvenou péči komunitní porodní asistentky a jen 9 (9 %) žen, které měly domluvenou komunitní porodní asistentku, její péče nevyužilo.
Outpatient birth
Keywords: Ambulantní porod; doby porodní; průběh porodu; komunitní porodní asistentka; doprovodná osoba u porodu; Outpatient birth; time childbirth; the course of childbirth; community midwife; accompanying a person during childbirth