Formalismy kvantové a relativistické fyziky při zkoumání příčin mimořádných událostí - Janošíková, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
V dnešní době vznikají mimořádné události z různých důvodů a jsou zapříčiněny různými činiteli. V mé diplomové práci se budu věnovat těm mimořádným událostech, jejichž příčinu můžeme vysvětlit pomocí relativistické a kvantové fyziky. Mezi takové mimořádné události řadíme bouřku a radiační havárii. Bleskem způsobuje požáry v krajině a jeho světelnou identifikace můžeme vysvětlit pomocí kvantové mechaniky fotonu, tedy vlnového korpuskulárního dualismu fotonu. Při radiační havárii dochází k úniku radioaktivity a ionizujícího záření. Tento unik lze popsat za pomoci speciální teorii relativity. Na podkladě těchto informací byl vytvořen edukační text, který byl přizpůsoben schopnostem studentů Civilní nouzové přiravenosti.
Formalisms of quantum and relativistic physics in exploring the causes of emergencies
Keywords: mimořádné události; kvanotá fyzika; relativistická fyzika; blesk; radiační havárie; Emergencies; quantum physics; relativistic physics; lighting; radiation accident