Ergonomie, bezpečnost a ochrana zdraví při práci na pracovišti - Rinthová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá problematikou ergonomie, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Hlavním cílem práce je zhodnocení využití ergonomie na pracovišti v souvislosti s ochrannou zdraví při práci ve vybrané společnosti. Pro výzkumné účely práce, byla zvolena velká firma Firma XY působící v elektrotechnickém průmyslu. Jde o téma, kterému je potřeba v každé firmě věnovat dostatečnou pozornost, zejména v průmyslových podnicích, kde je zaměstnáno mnoho lidí. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. Teoretická část je věnována bezpečnosti a ochraně zdraví při práci obecně a hovoří o základních pojmech, zákonných požadavcích a hlavně o ergonomii. V praktické části je představen systém řízení BOZP a metoda identifikace a vyhodnocení rizik. Analýza je založena na osobním rozhovoru s manažerem bezpečnosti a na výsledcích dotazníkového šetření zaměstnanců. Výsledky jsou zobrazeny ve formě grafů. Výstupem práce je návrh opatření, která by měla vést ke zlepšení práce na pracovišti.
Ergonomics, health and safety at work
Keywords: bezpečnost a ochrana zdraví při práci; BOZP; analýza a hodnocení rizik; ergonomie; pracoviště; occupational health and safety; OHS; risk analysis and assessments; ergonomics; workplace