Artroskopická operace ramene z pohledu sestry a pacienta. - Černá, Nikol (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této bakalářské práce je zjistit problematiku předoperační a pooperační péče z pohledu pacienta. Autorka bakalářské práce stanovila další cíl, jímž je popsat zvláštnosti ošetřovatelské péče před a po artroskopii ramene. Informace získané od pacientů a sester jsou roztříděny do jednotlivých kategorií, v nichž jsou následně porovnávány. Z výzkumného šetření vyplyne, jakým způsobem vnímají pacienti artroskopickou operaci ramene a s tím související hospitalizaci. Teoretická část bakalářské práce se zabývá historií chirurgických oborů. Věnuje se vzniku ortopedie jako samostatného oboru, počátkům anestezie a nutnosti sterilního prostředí na operačních sálech. Popisuje anatomii ramenního kloubu, vyšetřovací metody a indikace i kontraindikace k artroskopické operaci ramenního kloubu. Zaměřuje se na samotnou artroskopii, přičemž popisuje průběh operace a druhy artroskopických výkonů. V praktické části bakalářské práce je obsaženo výzkumné šetření, jež bylo v souvislosti s touto prací uskutečněno. Pro dosažení cíle jsou stanoveny výzkumné otázky, které se zaměřují na získání odpovědí pomocí předem připraveného polostrukturovaného rozhovoru pro pacienty a sestry na ortopedickém oddělení. Otázky se týkají oblasti předoperační přípravy a pooperační péče z pohledu pacienta a dále se zaměřují na oblast informovanosti pacientů. V neposlední řadě jsou zjišťovány zvláštnosti ošetřovatelské péče z pohledu všeobecné sestry. Jako zjištění ohledně zvláštnosti péče sestry uvedly kontrolu citlivosti a hybnosti operované končetiny a důkladnou hygienu operačního pole. Bylo zjištěno, že předoperační přípravu pacienti vnímali spíše pozitivně. A v pooperační péči bylo zjištěno, že příliš neprobíhalo aktivní vyhledávání pomoci pacientům. V návaznosti na uskutečněné výzkumné šetření vytvořila informační brožuru pro pacienty, v níž jsou obsaženy závěry plynoucí z výzkumu.
Arthroscopic surgery of shoulder from the nurse's and patient's perspective.
Keywords: Artroskopie; ramenní kloub; ošetřovatelská péče; bolest; informovanost; Arthroscopy; shoulder join; nursing care; pain; awareness