Vodní režim ve skleníku se solárními rastry - Stará, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2007)
Abstrakt: V průběhu sezóny 2006 byly ve dvou cyklech studovány růstové charakteristiky fazole obecné (Phaseolus vulgaris L.) v závislosti na odlišných optických podmínkách prostředí. Pěstební pokus probíhal v modulárním skleníku s optickými rastry. Rostliny byly pěstovány před různě barevnými plochami, modrou, oranžovou, červenou a bílou. Práce byla zaměřena na charakter odraženého záření od různě barevných ploch na různé růstové reakce rostlin. Vliv odlišných optických podmínek prostředí na skupiny se nám statisticky lišil u barevných skupin rostlin při zpracování výsledků z týdenních měření pro růstové charakteristiky rostlin. Při měření intenzity transpirace mezi jednotlivými skupinami byl jako statisticky průkazný zjištěn vliv záření. U dat získaných destruktivní analýzou se neprokázal vliv barevně odlišného prostředí rostlin na velikost listové plochy, množství nadzemní biomasy, sušiny a chemické složení.
WATER RELATIONS IN THE GLASSHOUSE WITH THE SOLAR GRIDS
Keywords: produkce rostlin; růstové charakteristiky; skleník; optické podmínky prostředí; production plants; growth characteristic; glasshouse; optical different areas